Er det vigtigt med kornfrit foder til din hund ?

De seneste år har der været meget snak omkring hundefoder uden korn, og mange producenter har omstillet deres produktion til også at have kornfrit hundefoder i sortimentet.

Hvad er "korn"

Er korn ”korn”, eller en mangelfuld oversættelse af ”Corn” = Majs?

Korn kan jo være mange ting. Både hvede, rug, havre og ris. At putte disse kornsorter i samme hat og skælde dem ud som værende det samme, giver ingen mening. Man er nødt til at se på hvad den enkelte kornsort er for en fætter.

Hvede indeholder gluten. Gluten indeholder masser af protein. Det er super smart, for så behøver man ikke at putte så meget animalsk protein i tørfoderet. Spørgsmålet er så, om hunde er skabt til at leve af gluten?

Majs er et billigt produkt. Majs har mange anvendelsesmuligheder og bliver i stor stil brugt til at fodre vores produktionsdyr. Og majsmel indeholder gluten. Spørgsmålet er så, om vores firbenede rovdyr er skabt til at spise majs?

Havre fås både med og uden gluten. Havre er en letfordøjelig kornsort med masser af protein og B-vitaminer. Havre kan ofte accepteres af hunde med korn- og lagermideallergi.

Din hund må aldrig spise hele kornet, kun skallen.

Ris er sundt, hvis man bruger en ordentlig kvalitet BRUNE RIS - altså ikke frarøver hundemaden den sunde del af riskornet. Mange foderproducenter bruger kun skallen (risgrits), som så fungerer som fibre. Og problemet er især stort, hvis dette udgør op til 40% af indholdet i posen med foder.

Så hvad går der galt mht. kornprodukter 
Ser vi tilbage i tiden, så var der sådan set ikke noget problem at fodre sin hund med kornholdige produkter. Problemet er, at de kornprodukter der bruges nu om dage er af så ringe kvalitet, at hundene ganske enkelt ikke kan optage det eller bruge det til noget. Og dertil kommer de stærke konserveringsmidlerne der gør maden holdbar i årevis.

Kornfrit hundefoder er nødt til at indeholde en kulhydratkilde/stivelse

Der skal ris, kartoffel, sød kartoffel, majs, havre til at holde det hele sammen i en kugle. Her er nogle bedre end andre. Brune ris og havre indeholder feks. ikke gluten, og kan derfor være en udmærket kulhydratkilde til at holde sammen på kuglerne og give de vigtige fibre! 

 

Kødmel eller friskt kød

Ofte indeholder kornfrit tørfoder store mængder kødmel (modsat ferskt kød) for at opnå et højt proteinindhold. Derfor er det vigtigt, når du kigger på indholdsfortegnelsen på kornfrit tørfoder, at der er en rimelig fordeling mellem ferskt kød og kødmel. Kødmelet er hårdt brændt og opvarmet flere gange, og kan derfor være en udfordring at fordøje og optage i kroppen.

 

Dårlig mave

Flere hundeejere oplever, at deres hunde får dårlig mave, når de er skiftet over på et kornfrit tørfoder. Dette kan skyldes et for højt indhold af kødmel. Eller for få fibre.

PLEASE.. Læs indholdsfortegnelsen!

Står der hvede, majs og ris som den første ingrediens (det der er mest af), så er det ikke egnet føde for et rovdyr!

Bruger tørfoderproducenten ikke hele kornet, men kun dele heraf, kan det ofte skabe ballade da kroppen kan have svært ved at optage ingredienser, som ikke kan identificeres.

Mad er som et symfoniororkester, hvor alle musikinstrumenter spiller sammen for at få en smuk helhed. Piller man stregene af violinerne og skindet af trommerne, så er der ikke meget musik tilbage. Så lad os forklare dig indholdsfortegnelsen på dit nuværende foder. Uanset om det er kornfrit eller ej. Fra os eller ej. Vi er lidt nørdede og vil rigtig gerne hjælpe. 

Lagermideallergi 

& støvallergi

 

- er begge lidelser, som desværre kan opstå pga:

Ringe kvalitet tørfoder

Kulhydrater hunden ikke kan optage

Kødmel hunden ikke kan optage

 

Og desværre kan denne allergi gå i arv fra mor til hvalpe.

Har du tjekket indholdsfortegnelsen?​

Vil du servere dette for

din bedste ven?